Öne Çıkan Yayın

SU ile BEL FITIĞI AMELİYATI

Hidrodiskektomi (Hydrocision) ile Bel Fıtığı Tedavisi Bel fıtığı bilindiği üzere karşımıza çıkan öne önemli sorunlardan birisidir. ...

15 Eylül 2017 Cuma

OMURİLİK KANALI DARALMASI

Spinal stenoz günlük aktivitelerinizi sınırlayabilir, ancak doğru tedaviyle daha iyi bir yaşam kalitesine kavuşmak mümkün olabilir.

Spinal Stenoz Nedir?

Omurilik kanalı daralması, omurilik kanalının daralması nedeniyle oluşan bir hastalıktır. Bu daralma hem faset eklemlerinin hem de intervertebral disklerin dejenerasyonunun bir sonucu olarak gerçekleşir. Bu durumda, spinal kanal içine doğru kemik çıkıntıları (osteofitler olarak da adlandırılır) büyür. Faset eklemleri artritik hale geldikçe büyür, sinir kökleri için mevcut alanın azalmasına katkıda bulunur. Bu durum faset arthropatiolarak bilinir.
Spinal kolon ligamanları, özellikle ligamentum flavum, yaşla birlikte sert, daha esnek ve daha kalın hale gelir ve bu da spinal stenoza katkıda bulunur. Bu işlemler omurilik kanalını daraltıyor ve sinir köklerine ve omuriliğe basınç uygulayarak spinal stenoz semptomları yaratmaya başlayabilir.
Sinir kökünün merkezi kanaldan çıktığı yerde (lateral girinti stenozu) veya lateral foramende (foraminal stenoz) spinal kord veya kauda ekinanın bulunduğu merkez omurilik kanalında (merkezi darlık) daralma meydana gelebilir bireysel sinir kökleri vücuda girer.
Omurilik kanalının bazı bozulmaları yaşları ilerledikçe neredeyse her insanda görülecektir, ancak semptomların şiddeti bir kişinin omurilik kanalının boyutuna ve sinirlerin tıkanmasına bağlı olacaktır. Bozulma hızı kişiden kişiye büyük ölçüde değişir ve herkes zayıflık veya acı hisseder.
Omurga Darlığı Neden Olmaktadır?
Spinal stenoz, sinirler için mevcut omurilik kanalındaki boşluk miktarını azaltacak bir dizi işlemden kaynaklanabilir.Dejeneratif nedenler en yaygın olanıdır, ancak stenoz normalden küçük (konjenital stenoz) omurilik kanalıyla doğan veya tümörler ve metabolik koşullar gibi seyrek koşullara sahip bireylerde ortaya çıkabilir.

Semptomlar neler?

Stenozun zayıflığa ve ağrıya sebep olmasının nedeni önemli miktarda tartışma ve tıbbi araştırmanın konusu. Lomber spinal stenozun ortak bir semptomu olan kalça veya bacak ağrısı, sinir köklerine kan akışını taşıyan mikrovasküler yapıların sıkışması ile ilişkili olabilir. Aynı zamanda, spinal stenozun belirtileri, sinir köklerinin fiziksel olarak sıkıştırılmasının doğrudan bir sonucu olabilir. Bu işlemlerin her biri sinir köklerinin normal işleyişine müdahale edebilir ve omurilik sinirlerinin etkinliğini ve dayanıklılığını düşürebilir.
Omurganın dejeneratif hastalığı olan bazı insanlarda herhangi bir belirtisi olmayabilir, bazıları bel ağrısı altındaki rahatsızlıktan şikayet edebilir ve bazıları yürümek mümkün değildir. Önemli omurga stenozu olan insanlarda ayakta veya yürümeyle gelişen kalçalarda, bacaklarda veya bacaklarda ağrı fark edilmeye başlanır ve dinlenme ile iyileşirler. Bazı durumlarda, bir kişi herhangi bir sırt ağrısı olmaksızın bacak ağrısı ve güçsüzlüğünden şikayet edecektir.
Bozukluğun daha şiddetli belirtileri arasında hissizlik, karıncalanma ve alt ekstremitelerde güçsüzlük bulunur. Bazı pozisyonlar, sinirler için mevcut alan miktarını arttırarak omurga stenozu semptomlarını hafifletebilir. Bu pozisyonlar genellikle alt sırtın fleksiyon (bükülmesi) ve ileriye doğru bükülmeyi içerir. Örneğin, omurgalı stenozu olan çoğu insan bisiklet sürmekte ve hiçbir acı çekmeden merdivenle veya eğimle yürüyebilir. Bir alışveriş sepeti gibi, eğilmeleri gereken bir şey varsa sık sık uzun mesafeler için yürüyebilirler. Bununla birlikte, bir eğim veya merdiven basamağı yürüyorlarsa veya alışveriş sepetinden vazgeçmeleri gerekiyorsa, semptomları sık sık tekrar ortaya çıkacaktır. Spinal stenoz semptomlarının ortaya çıkışı ve ciddiyeti, omurilik kanalının orijinal genişliği, ilgili sinirlerin yatkınlığı ve kişinin kendine has fonksiyonel talepleri ve bireysel ağrı toleransları gibi çeşitli faktörlere bağlıdır.

Nasıl Teşhis Edilir?

Spinal stenoz tanısı, tam bir tıbbi öykü ve fizik muayene ile başlar. Doktorunuz hangi semptomların mevcut olduğunu, onları neyin daha iyi veya kötüleştirdiğini ve ne zamandan beri var olduğunu belirleyecektir. Fiziksel muayene, durumun ne kadar şiddetli olduğunu ve vücudun belirli bölgelerinde güçsüzlük veya uyuşma yaratıp çıkmadığını belirlemek için gereklidir. Nörolojik muayene ile vücudun belirli bölümlerinin güç ve sansasyonlarında anormallikler spinal stenozun neden olduğu kronik sinir kökü sıkışmasının en objektif kanıtıdır. Muayene aynı zamanda kalça ve diz artriti veya diyabet ile ilişkili diğer koşulları da dışlamak için kullanılır.

Bir stenoz varlığını veya yokluğunu tespit edebilen herhangi bir laboratuvar testi bulunmamakla birlikte, sinir kökü ve omurilik disfonksiyonunun olağandışı nedenlerinin teşhisinde yardımcı olabilirler. MR taraması veya BT taraması, sinirlerin bulunduğu kanalı görselleştirebilir ve daralma derecesini niceleyebilir ve diğer nedenleri de ekarte edebilir.

 Resim 1: L4-5 diskinde anüler yırtı, geniş tabanlı orta hat protrüzyon ve bilateral L4-5 fasetlerinde hipertrofi ve kalın ligamentum flavum tipik olarak spinal kanal çapını 6,6 mm ye kadar düşürmektedir.



Resim 2
Resim 1-2: L4-5 düzeyinde dejenerasyona sekonder olarak disk sinyal intensitesinde azalma ile epidural yağ dokuyu oblitere edip sağ nöral forameni daraltan tekal saka bası yapıp sağ nöral kökü irrite eden sağ santrolateral geniş tabanlı disk protrüzyonu ile disk posterior santral kesimde annulus fibrozis rüptürü izlenmiştir. Spinal kanal AP çapı bu düzeyde daralmıştır (6.6 mm). Posteriorda faset eklemler ve ligamentum flavumlarda hipertrofi ile sağ faset eklemden paraspinal alana doğru hafif uzanım gösteren 4.5 mm çaplı sinovial kist mevcuttur.

Spinal Stenoz Nasıl Tedavi Edilir?

Tedaviler, belirtilerinizin ciddiyetine ve günlük faaliyetlerinizi ne kadar sınırladıklarına bağlı olarak değişebilir. Ağrınızın seviyesine bağlı olarak, doktorunuzla görüşmek isteyebileceğiniz bazı tedaviler şunlardır:
  • Cerrahi Olmayan Tedaviler- Hafif ve orta derecede ağrı için daha muhafazakar tedavi yöntemleri arasında ilaçlar,fizik tedavi ve steroid enjeksiyonları sayılabilir.
  • Daha az invazif sırt ameliyatı- Orta ila şiddetli ağrı için, dekompresyon interspinöz spacer gibi daha az invaziv cerrahi prosedürlerle sağlanabilir.
  • Geleneksel sırt cerrahisi- Orta ila şiddetli ağrı için, dekompresyon veya omurilik füzyonu , daha konservatif tedavilerin ağrının hafifletilmesinde başarısız olması durumunda düşünülebilir. Amaç spinal kanalı posteriordan laminektomi yapılarak genişletmek, fasetlere dekompresyon yapmak, diskektomi ile anterior dekompresyon yapmak şeklinde spinal kanalı tamamen rahatlatma fonksiyonelliği kazanmak hedeflenmektedir. Spinal stenoz tedavisinin asıl başarısı ise posterior enstrumentasyondan gelmektedir. Spinal stabilitenin sağlanması ile ameliyatın maksimum performansa ulaşması hedeflenmektedir.



Resim 3 Konjenital spinal stenozda tedavi ameliyatla yapılmalıdır. Lomber laminektomi, yeteri kadar faset dekompresyonu ve foraminotomi ile Posterior Segmental Enstrumentasyon yöntemi ile istenen derecede optimal tedavi şartları sağlanmış olur. Vakamızda elde edilen sonuç optimal olmuştur.


Resim 4: 57 Y E hastada sadece bacaklarda yürürken ortaya çıkan karıncalanma hissi, hamlık ve çabuk yorulma şikayeti var. L3-4 de omurilik kanalı 6 mm. 


Resim 5: 
 57 Y E hastada sadece bacaklarda yürürken ortaya çıkan karıncalanma hissi, hamlık ve çabuk yorulma şikayeti var. L4-5 de omurilik kanalı 6 mm.       

Takip İçin: http://drmustafaakgun.com/


                 Yard. Doç. Dr. Mustafa Akgün

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder