Öne Çıkan Yayın

SU ile BEL FITIĞI AMELİYATI

Hidrodiskektomi (Hydrocision) ile Bel Fıtığı Tedavisi Bel fıtığı bilindiği üzere karşımıza çıkan öne önemli sorunlardan birisidir. ...

22 Eylül 2017 Cuma

Beyin Tümörleri Tedavileri

Yard. Doç. Dr. Mustafa AKGÜN

Beyin Menenjiomları

post-img
Beyinin zarlarından (Pia, Araknoid ve Dura Mater) köken alan (asıl köken araknoid zar hücreleridir) menenjiomalar beyinin iyi huylu tümörleri olarak bilinirler. 45 yaş üstünde çoğunlukla görülmelerine rağmen daha genç yaşlarda da görülebilirler. Menenjiomalar lokalizasyona göre şu şekilde isimlendirilirler; Konveksite Menenjiomları, Falks Menenjiomları, Sfenoid Kanat Menenjiomları, Tentorial Menenjiomlar, Petroklival Menenjiomlar, Foramen Magnum Menenjiomları, Klivus Menenjiomları, Tuberkulum Sella Menenjiomları, Olfaktor Oluk Menenjiomları, İntraventriküler Menenjiomlar, Pineal Bölge Menenjiomları. Ayrıca bazı menejiomlar tavırlarına göre ayrı bir sınıflamaya da tabi tutulurlar. Anjioblastik Menenjiomlar ve Anaplastik Menenjiomlar gibi. Bazı hastalıklarda multiple menenjiom görülme olasılığı yüksektir. Bu hastalıkların başında Nörofibromatozis gelir.

Akustik Nöroma

post-img
Akustik nöroma sekizinci kraniyal sinirde gelişen, kanser özelliği olmayan kitle şeklinde bir büyümedir. Aynı zamanda vestibülokoklear sinir olarak bilinen sinir, iç kulağı beyne bağlar ve iki farklı bölümden oluşur. Bir kısmı ses iletiminde rol oynar; diğeriyse iç kulaktan beyne denge bilgisi gönderir. Bazen vestibüler schwannomlar veya nörilemmoma olarak da adlandırılan akustik nöroma, genellikle birkaç yıllık bir süre içinde yavaş yavaş büyür. Akustik nöromaların bilateral olduğu durumlarda Nörofibromatozis hastalığı düşünülmelidir ve tüm sinir sistemi taranmalıdır.

Hipofiz Adenomu

post-img
Hipofiz adenomları çoğunlukla iyi huylu tümörler olup kafatasının tabanında ve beynin altında yerleşmiş olan hipofiz bezinden kaynaklanır. Hipofiz bezi vücudumuzdaki birçok hormonun salgılanmasını ve vücudun su dengesini sağlayan merkezi ve hayati bir organdır. Buradan kaynaklanan tümörler ya fazla hormon salgısına bağlı olarak ya da aşırı büyüyerek çevre dokulara yaptığı bası ve yayılma nedeniyle belirti verirler. Hormon salgılamayan adenomlar genellikle yavaş büyürler ve yıllarca belirti vermeden kalabilirler. Hormon salgılayanlar ise hormonların vücutta ortaya çıkardığı etkiler nedeniyle erken belirti verirler.

Astrositomalar

post-img
Glial hücreler beyindeki fonksiyonel sinir hücrelerini (nöronları) destekleyen hücrelerdir. En sık hücre tipi astrositler olup astrositomalar glial tümörlerin bir tipidir. Gliomların %75'inden den fazlası astrositomdur. Gliomların diğer tipleri oligodendrogliom ve epandimomlardır. Pilositik astrositomlar içinde nadir rastlanan pilositik astrositom en benign tip olup çoğunlukla çocuklarda görülür. Astrositomların en malign tipi vücuttaki en malign tümörlerden biri olan glioblastomadır.

Hemanjioblastom

post-img
Hemanjioblastomlar, büyük çoğunluğu serebellar lokalizasyonda, erişkin ve genç erişkin çağda görülen tümörlerdir. Medulla, spinal kord, serebralhemisferlerde, meninkslerde ve retinada da görülebilir. Tüm intrakranial kitleler içinde %1-2 oranında bulunur. En sık serebellar paramedian lokalizasyonda bulunur. İyi sınırlı kitleler olmasına rağmen komşu nöral parankimde fokal mikroinvazyon gösterebilirler.
































BEYİNE METASTAZ YAPAN TÜMÖRLER
Akciğer Ca (Adenokarsinom) Cerebellar Metastazı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder