Öne Çıkan Yayın

SU ile BEL FITIĞI AMELİYATI

Hidrodiskektomi (Hydrocision) ile Bel Fıtığı Tedavisi Bel fıtığı bilindiği üzere karşımıza çıkan öne önemli sorunlardan birisidir. ...

15 Eylül 2017 Cuma

MİKROCERRAHİ BEL-BOYUN FITIĞI AMELİYATLARI



Minimal İnvaziv Cerrahi dediğimizde küçük girişimlerle, maksimum fayda sağlamayı amaçlayan cerrahi teknikleri kapsamaktadır. Minimal İnvaziv Cerrahi Girişimlerin Tamamında Mikroskop yada Laparoskop, Artroskop, İğne ile olan girişimler kullanılır.
Bel fıtıklarında Minimal invaziv cerrahi girişimlerin başında mikroskop altında yapılan, küçük bir tünelden yapılan ameliyatlar şeklinde yapılan girişimler gelir. Küçük Kesi, Maksimum İyileşme, Kısa Sürede Hastaneden Taburcu, Kısa Sürede İşe Dönüş Anlamına Gelmektedir.
Çıplak gözle yapılamayacak kadar küçük ameliyat uygulamalarının ameliyat mikroskobunun yardımı ile uygulanmasıdır. Bu gün göz ameliyatlarında beyin cerrahisinde ve diğer bazı branşlarda ameliyat mikroskobu yaygın olarak kullanılmaktadır. Genelde mikro cerrahi ameliyatlar dendiğinde ise travma sonrası kopan parmak, el-kol, bacak gibi vücut kısımlarının yeniden yerine dikilmesi akla gelmektedir.
Bu teknikte ameliyat mikroskobu ameliyat sahasını büyütmekte, çok ince damar sinir gibi dokuların detaylı görünümü elde edilmektedir. Bu konuda uzun bir eğitim süreci geçirmiş tecrübeli cerrahlar çok ince, çıplak gözle zor fark edilebilen dikiş malzemeleri ile mikro cerrahi ameliyatlarını yapmaktadırlar. Kazaya uğramış organlarımızın fonksiyonu açısından bakıldığında, hasar gören sinirlerin mikro cerrahi metotlar ile tamiri çok daha iyi sonuçların elde edilmesine imkan vermektedir.
Bu teknik genel anestezi altında veya spinal anestezi altında uygulanır. İşlem sırasında amaç daha küçük bir kesi ile, az miktarda kemik doku alarak sadece fıtıklaşma gösteren disk parçasının alınması işlemidir. Avantajı ameliyattan hemen sonraki dönemde hasta konforunun daha iyi olması, hastanın 3-4 saat sonra taburcu olabilmesi ve erken işe dönebilmesidir. Uzun vadedeki avantajları klasik disk cerrahisi oranları ile yaklaşık olarak aynıdır.


Mikrocerrahi Girişimler

Boyun Fıtıkları
Bel Fıtıkları
Torakal Fıtıklar
Beyin Tümörleri
Beyin Sapı Tümörleri
Anevrizma

Yard. Doç. Dr. Mustafa AKGÜN









Resim 1: Servikal Tomografi, postop 3 saat sonra. Daha önce servikal disk hastalığı nedeniyle C5-6 aralığından ameliyat olmuş hasta. C4-5 ve C6-7 fıtık oluşması nedeniyle tekrar ameliyat edilen hasta. C4-5 ve C6-7 diskleri mikrocerrahi ile temizlendikten sonra, C4-5 ve C6-7 aralıklarına cage dediğimiz kafesler yerleştirildi. 

Resim 2: Servikal Tomografi, Postop 3 saat sonra, Boyun önden görünüş. C5-6 da disk protezi, daha önce konmuş. C4-5 ve C6-7 de 2 adet cage. 

Resim 3: Servikal Tomografi, Postop 3 saat sonra, Aksiyal kesit. C4-5 de cage görülmektedir.

Resim 4: Servikal Tomografi, Postop 3 saat sonra, Aksiyal kesit. C5 -6 da daha önceden konmuş protez görülmektedir.

Resim 5: Servikal Tomografi, Postop 3 saat sonra, Aksiyal kesit. C6-7  de cage görülmektedir.

Not: Servikal disk protezi uygulanmış olan hastalarda başka segmentlerde fıtık oluşmayacak diye bir kural yoktur. 








1 yorum:

  1. Sıkışmış yayınlar! Kendi tanınmış bilginiz mükemmel. Beni şahsen bilgilendirmekle ilgili çok teşekkürler. Daha fazla öğrenmek için iletişim kuracağım. alzheimer ameliyatı

    YanıtlaSil